collage de geboortespecialist

Opleiding tot Traumapreventie Coach voor aanstaande moeders

De missie van het Zobevalik Centrum is trauma vrij moederschap. De basis van ons werk in geboortetraumaherstel en preventie is dat moeders het weten, van nature. Daar maken we gebruik van. De kennis die de (aanstaande) moeder heeft over haar eigen lichaam en haar baby heeft weinig gezag en is ondergeschikt aan de medische kennis van verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen. Dat leidt tot een verhoogd risico op negatieve ervaringen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Omdat geen enkele medische behandeling en zwangerschapscursus direct gericht is op het voorkomen van een geboortetrauma, startten we in 2020 de Zobevalik Coaching, een traumapreventietraject voor nieuwe moeders. We gebruiken daarbij het DoeBoek IK BEVAL IN VERTROUWEN, wat richting geeft aan de bewustwording van de moeder en haar voorbereiding op haar bevalling en nageboortetijd optimaliseert. Hieruit volgde de opleiding tot traumapreventie coach. In je praktijk werk je als ZOBEVALIK COACH voor nieuwe moeders aangesloten bij het landelijk Zobevalik Centrum. Sinds 2023 bied ik alleen een FYSIEKE versie van de opleiding aan, omdat de preventie zeer effectief is, maar waarvoor ook veel vaardigheden nodig zijn om in elkaars aanwezigheid te trainen.

WAAROM

Wij zoeken vrouwen die afgestemd op hun gevoel kiezen voor betere emotionele zorg voor aanstaande moeders én tegelijk willen omgaan met eigen onzekerheden. Velen missen ook de begeleidende zorg na de bevalling, waar de ZOBEVALIK COACH een actieve rol in gaat vervullen. Voor deze opleiding vragen we bewust geen accreditatie aan, waarmee we een selectieve groep deelnemers aantrekken die de juiste kwaliteit bieden en willen werken met de diepere lagen van geboorte en gezondheid. Deelnemers worden blij van de volgende kenmerken van deze opleiding:

 • Breng in de praktijk wat effectief is en waar moeders van profiteren
 • Focus op emotie en stress van aanstaande moeders
 • Alles draait om verbinding: van buiten naar binnen, van binnen naar buiten
 • Werken in de diepere lagen, daar waar problemen voorkomen en opgelost kunnen worden
 • De wetenschappelijke grondslag vanuit onderzoek in het dagelijks leven van moeders
 • Literatuur over intuïtie, afgaan op je gevoel en de rol van emotie als bescherming
 • Aandacht voor alle fases rondom de geboorte, dus ook daarna
 • Het maken van een praktijk plan met haalbare en meetbare doelen
 • Goede zorg voor moeders leidt tot gezonde vrouwen, kinderen en een mooie samenleving

WIE

Deze opleiding is geschikt voor alle vrouwen die met (aanstaande) moeders willen werken en een rol willen spelen in de preventie van geboortetrauma’s voor en na de bevalling. Ben jij gemotiveerd en bereid moeders te begeleiden in misschien wel de meest uitdagende periode in haar leven? Dan ben je welkom! De opleiding is een waardevolle aanvulling op het werk van doula’s, cursusleidsters Hypnobirthing en Samen Bevallen, Zwanger&Fit, Yoga docenten en Geboortetrauma Consulenten/Therapeuten. Ook voor reguliere zorgverleners is de opleiding zeer inspirerend. De opleiding leidt niet alleen bij de moeder tot een gevoel van innerlijke kracht en vertrouwen, maar raakt ook jou als student in diepere lagen. Je volgt een vergelijkbare reis in bewustwording als de moeder. De ZOBEVALIK COACH is een innovatieve rol en is uniek qua wetenschappelijke onderbouwing en positieve gezondheidsresultaten.

WANNEER

De innovatieve opleiding van 7 dagen tot ZOBEVALIK COACH wordt in september 2023 FYSIEK aangeboden op donderdagen. De fysieke lesdagen zijn van 10-15 uur gepland in Vianen op 7/9, 5/10, 2/11, 7/12 en de tussen examen is op 18/1/2024 gepland. Daarna volg je nog twee verdiepingsdagen, waarvan de laatste het eind examen met vertificering. Deze zijn gepland op 20 juni en 21 november 2024 in Renkum. In september 2024 start de offline opleiding opnieuw op de 1e donderdag van de maand in Renkum.

WAT

Aanstaande moeders kunnen zelf hun bevalling regelen als ze emotioneel sterk zijn en onafhankelijk functioneren. Dat leidt ertoe dat ze bepalen wat besproken wordt en inbreng hebben in hun geboorteproces. Alles draait om communicatie – op celniveau – en de link tussen lichaam en geest én personen onderling. Daarom ligt de focus in de opleiding op jouw innerlijke kracht, hoe je omgaat met emoties en stress en bijdraagt aan een zelfregulerende bevalling, zodat moeder en kind gezond zijn na de geboorte. We gaan naast wetenschappelijke kennis vooral kijken naar de diepere lagen: in die van onszelf als opleiders, van jou als student, van de aanstaande moeder en alle onderlinge verbanden. Daarnaast leer je te werken met het DoeBoek IK BEVAL en de Zobevalik Coaching vorm te geven, passend bij de wensen van aanstaande moeders en jouw praktijk. Tijdens het (tussen) examen presenteer jij je nieuwe vaardigheden en plannen voor je praktijk. De studiebelasting verschilt per deelnemer. Tussen de lesdagen door ben je actief met je eigen ontwikkeling, het vergroten van je kennis, de integratie van beide in voorbereiding op je (vernieuwde) praktijk en het doen van allerlei opdrachten. Reken gemiddeld op 2 dagen studeren per opleidingsdag, exclusief het lezen van de verplichte boeken.

KOSTEN

De kosten voor de opleiding is 2795,00 euro. Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid in 2x te betalen, mocht dat voor jou een uitkomst zijn: de 1e helft voor aanvang van de opleiding, de 2e helft voor het tussen examen. Beide zijn inclusief de wetenschappelijke boeken ZO BEVAL IK , het DoeBoek IK BEVAL en mijn nieuwste boek O LIJF over geboorte trauma herstel. De opleidingen zijn btw vrij, mits jij je inschrijft. Alle lessen zijn volledig verzorgd en je ontvangt 

 • een kennistoets voorafgaand aan de opleiding over geboorte-trauma-herstel-preventie
 • promotie en online zichtbaarheid van je eigen praktijk
 • 10 gratis DoeBoeken na het behalen van het certificaat
 • 10 gratis Brochures en een drukversie na het examen
 • naar wens online Zobevalik Support begeleiding
 • het geregistreerde merk ZOBEVALIK 
 • alle informatie op de site Zobevalik en Instagram

Na het eindexamen van je opleiding kun je elk ‘even jaar’ worden ingeschreven om deel te nemen aan onze Online Community en krijg je toegang tot het Platform via een app. Het is aan te bevelen deze kennis en informatie ‘hub’ te gebruiken ter ondersteuning van je ontwikkeling en de eerste jaren daarna. Vele teamleden zijn daar actief. Dit kost 50 euro per maand, inclusief ons Zobevalik Net Werk om je werk te promoten. Je bent vrij te bepalen of je meedoet en daaraan koppelen we ook de her certificering. 

Als Zobevalik Teamlid maak je na de opleiding gebruik van de mogelijkheid te gaan doorontwikkelen via de route tot her certificering met

 • onze Community in een online platform voor persoonlijke en professionele ontwikkeling voor 40 euro per maand
 • ons Net Werk om je eigen online marketing een boost te geven voor 10 euro per maand
 • continu aanbod van bijscholingen, trainingen en wekelijks online spreekuur over alle aspecten van ons werk
 • nieuwe producten die je kunt toevoegen, de Reis naar Vruchtbaar Zijn en Traumapreventie in de nageboortetijd
 • de ontwikkeling van traumapreventie voor aanstaande moeders via toekomstig wetenschappelijk onderzoek
 • de mogelijkheid de opleiding tot Geboortetrauma Consulent te volgen

   

  AANMELDEN

  Interesse of wil jij je aanmelden? Mail Brun@degeboortespecialist.nl of download gelijk het inschrijfformulier:

  Als bevoegd en ervaren docent, klinische gezondheids- en verplegingswetenschapper en geboortetrauma therapeut  ben ik geregistreerd bij het CRKBO en kan ik alle opleidingen btw-vrij aanbieden: kijk op www.CRKBO.nl. Wanneer jij je aanmeldt voor één van de opleidingen, lees hier over de voorwaarden en klachten regeling  volgens de eisen van het CRKBO.

  Hoe wij omgaan met privacy gevoelige gegevens lees je hier in de privacyverklaring van De Geboortespecialist.