zorgplan voor moeders

Zorgplan voor moeders

 

Hierbij bied ik moeders en hun zorgverleners twee belangrijke hulpmiddelen aan om de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd goed voor te bereiden en vorm te geven.

Allereerst zie je het geboortezorgplan, wat helpt om belangrijke gegevens van het leven van de moeder te betrekken in de kennis over haar en de problemen die (mogelijk gaan) spelen. Bij stap 1 van het geboortezorgplan brengen de moeder en haar zorgverlener alle aspecten in beeld die de moeder beïnvloeden in haar moederlijke zorggedrag. In de tabel staan de kenmerken van het natuurlijke, gezonde zorggedrag links en de afwijkende kenmerken rechts.

Bij stap 2 ga je verder op zoek naar de problemen die (mogelijk gaan) spelen: in de tabellen zijn 8 problemen in het functioneren van de moeder en haar reacties op de naderende geboorte beschreven en gedefinieerd in de rechter bovenste cel. Je kunt de verschijnselen die moeder ervaart linksboven lezen en de interventies die de zorgverlener in kan zetten staan rechts onder, met de beoogde resultaten daarvan links onder.

Bij stap 3 staan de ideale situaties beschreven die het natuurlijke zorggedrag van moeders ondersteunen. Om hierop invloed te kunnen uitoefenen, kan de moeder stap 4 uitwerken, samen met haar partner of naaste.

Tot slot geef ik aanbevelingen over de stappen nadat de standaard zorg eindigt.
Geboortezorgplan voor moeders
Voor de vragenlijst over de ervaren tevredenheid van de moeder over haar bevalling kun je de link hieronder gebruiken.
Vragenlijst ervaren tevredenheid over de geboorte